PREHRANOM DO ZDRAVE KOSE

Razmislite koliko ste samo puta poželjeli jaču, čvršću, sjajniju i gušću kosu? Odgovor nije uvijek u skupom šamponu za kosu kojeg koristite niti u odlasku frizeru, već u ciljanoj i kvalitetnoj prehrani. Kako kosu njegujemo izvana, moramo se pobrinuti i da je hranimo iznutra. Raznovrsna kvalitetna prehrana će vam zasigurno pružiti ono o čemu ste oduvijek sanjali.770_3899575 (1)

PROTEINI
Proteini su aminokiseline koje imaju ključnu ulogu u obnovi i rastu novih stanica. Naša kosa se također sastoji od proteina, stoga proizlazi da su nam neophodni u prehrani ukoliko želimo zdravu i njegovanu kosu. Riba, piletina i puretina su vrlo dobar izvor proteina. Preporučena dnevna doza proteina za žene bila bi 46 grama.

OMEGA-3 MASNE KISELINE
Riba poput lososa obiluje omegom, stoga bi se barem dva puta tjedno trebala naći na vašem stolu. Osim što ćete ovakvom prehranom oživjeti suhu i ispucalu kosu, takva hrana će vam pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

803_3754530

BIOTIN
Jaja su namirnica bogata vitaminima B skupine, koji su pak esencijalni za rast i razvoj. Ovi vitamini, posebice biotin, promoviraju ne samo rast zdrave kose, već i čvršće nokte i mekšu kožu.

VITAMIN D
Provedene studije su pokazale kako vitamin D pospješuje rast kose. Iako dugotrajno izlaganje na suncu nije preporučljivo, zbog štetnih UV zračenja, dvadesetak minuta dnevno izlaganja na suncu osigurat će vam dovoljnu količinu ovog vitamina. Međutim, vitamin D u organizam možete unijeti hranom poput jaja, ribe i gljiva.

ŽELJEZO I CINK
Elementi kao željezo i cink pospješuju rast kose tako što hrane njen folikul. Dva puta tjedno jedite meso s minimalnim udjelom masti i osigurat ćete si dovoljne količine ovih korisnih elemenata. Također, uz to je preporučljivo jesti hranu bogatu vitaminom C jer upravo vitamin C povećava apsorpciju u tijelu.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail