Prehrana za zdravlje vaginalne mikroflore

Održavanje intimnog područja zdravim kod žena je iznimno bitno zbog toga što vaginalne tegobe znaju biti vrlo neugodne i bolne, ali i mogu ostaviti trajne posljedice za žene poput neplodnosti ili raznih bolesti koje mogu uzrokovati čak i maligne bolesti. Upravo poremećena vaginalna mikroflora odgovorna je za nastajanje različitih infekcija i tegoba. Prilikom rođenja, naša vaginalna mikroflora je sterilna, no ubrzo je nastanjuju razne bakterije popt stafilokoka, streptokoka, E.coli i laktobacila. Svi ti sićušni mikroorganizmi žive u lagano kiselom okruženju, u skladu jedni s drugima, sve dok nam je imunitet na zadovoljavajućoj razini, no kada malo opadne, to postaje povoljno okruženje za pretjerano umnožavanje „loših”, odnosno patogenih bakterija ili pak gljivica poput Candide.645_3334811

Čimbenici koji uzrokuju pad imuniteta mogu biti različite prirode, poput korištenja antibiotika, trudnoće, nezaštićenog spolnog odnosa, menstruacije, menopauze, korištenje agresivnih šampona na intimnom području, ali i stres može svemu tome itekako pogodovati.

jogurtLaktobacili su naše „dobre” bakterije koje održavaju našu vaginalnu mikrofloru urednom, odnosno sprječavaju razmnožavanje onih patogenih bakterija. Obilan bijeli sirasti iscjedak, svrbež i nadraženost te neugodan miris su simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu. Kod takvih simptoma svakako je obavezno obratiti se svom ginekologu koji će propisati potrebne lijekove, a potrebno je i izmijeniti prehranu i u svoj jelovnik uvesti više fermentiranih mliječnih proizvoda, probiotika ali i prebiotika. No, znate li razliku između probiotika i prebiotika? Za razliku od probiotika, prebiotici nisu živi organizmi, već neprobavljivi nutrijenti poput inulina, celuloze, oligofruktoze i fruktooligosaharida, a upravo oni služe probioticima kao izvor hrane. Oni se zapravo dodaju u fermentirane mliječne proizvode kako bi pospješili preživljavanje probiotika. Takva hrana je pogodna i za dijabetičare jer imaju glikemijski indeks jednak nuli, odnosno ne potiču izlučivanje inzulina. Pridonose poboljšanju crijevne i vaginalne mikroflore kao i sniženju lošeg kolesterola. Probiotici s druge strane, su zapravo živi organizmi koji kada se hranom unose u organizam imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Upravo probiotički jogurti sadrže visoke koncentracije probiotičkih bakterija, uglavnom bifidobakterija, acidofilnih bakterija i LGG bakterija. U tim proizvodima se također nalaze i drugi vrlo važni nutrijenti kao što su vitamini B skupine, folna kiselina, vitamin K, kalcij, enzimi i proteini. Stoga, za optimalno intimno zdravlje, pokušajte u prehranu redovito uvesti što više fermentiranih proizvoda, poput acidofila, jogurta i kefira, zatim cjelovite žitarice, svježe povrće i naravno, ribu.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail