ŠKAMPI – vrhunska delicija iz Jadrana

Škamp, osobito ovaj naš jadranski, vrlo je cijenjena gurmanska delicija, još ako se priprema na buzaru, malo kome sama pomisao na to neće stvarati zazubice, osobito danas kada se zbog njihove cijene rijetko nađe na našim tanjurima. No, škampi su svakako hrana mog djetinjstva. Mama bi ih često pripremala, a kako sam bila zaokupirana time da što prije dođem do slatkog mesa, često bi zaprljala i sebe i odjeću dok bi mi se slasni toć od vina i mora cijedio niz laktove.

shutterstock_297477167 (1)

Zbog slatkoće mesa škampi su jedan od najpopularnijih, ali i najzdravijih plodova mora u svijetu. Oni su prave male riznice vitamina, minerala, ali i zdravih omega-3 masnih kiselina. Od vitamina svakako treba navesti one B skupine, poput niacina, tiamina, pantotenske kiseline, riboflavina i vitamina B6 koji uvelike pomažu u održavanju ljepote naše kože, kose i noktiju.

shutterstock_163260308

Također, meso škampi obiluje i cijelim nizom minerala neophodnih za održavanje vitalnosti našeg organizma, poput kalcija, magnezija, željeza, cinka, kalija, selena i bakra. Kalcij održava zdravlje naših kostiju, cink brine da naš libido bude na zadovoljavajućoj razini, dok selen djeluje kao antioksidans koji sprječava nastanak teških bolesti. Selen također stimulira i rad štitnjače pa bismo njegovim nedostatkom mogli uzrokovati disbalans hormona u tijelu. Meso škampi je izrazito zdravo i niskokalorično, stoga će se vrlo jednostavno uklopiti i u svaku dijetu, a odlična je i alternativa mesu životinjskog podrijetla u slučaju da ste vegetarijanac.

shutterstock_28191568

Naime, konzumirajući upravo škampe, osigurat ćete svom tijelu prijeko potrebne proteine, ali i zdrave nezasićene masnoće, koje vam pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Svakako, preporuka je da ih što češće, odnosno koliko god vam dubina vašeg novčanika dozvoli, uključite u vlastitu prehranu.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail