Zašto su trans masnoće toliko štetne?

Znamo koliko konzumiranje masne hrane može biti pogubno za naše zdravlje i vitku liniju, no ipak, nisu sve masnoće iste i pogrešno ih je trpati u isti koš, a još gore potpuno ih izbaciti iz prehrane, jer našem tijelu je masnoća prijeko potrebna. Bez masnoće ne bi bilo moguće odvijanje niza normalnih životnih funkcija, poput otapanja vitamina A, D, E i K, koji su topljivi isključivo u masnoći.

803_3748996

Možete li samo zamisliti što bi to značilo za zdravlje vašeg vida ili pak kostiju? Bez masnoće nema zdravog i normalnog života, ali ipak je potrebno razlikovati dobre od loših. Primjerice, maslinovo ulje i masna pržena hrana po gramu masnoće imaju jednaku energiju od 9 kcal, ali što se tiče svega ostalog, nisu niti za usporedbu. Tako 645_3340230je maslinovo ulje zdrava namirnica, a masna pržena hrana utjelovljenje lošeg i nezdravog načina života. No, zašto? Naime, prženjem hrane nastaju štetne trans masti koje se kumuliraju u našem organizmu te pomalo nagrizaju naše zdravlje napadajući prvenstveno srce i krvne žile.

Međutim, kako te trans masti uopće nastaju i što ih uzrokuje? Upravo određeni termički uvjeti poput prženja „dobru” namirnicu pretvaraju u „lošu”. Ključni atomi vodika u nezasićenim, odnosno „dobrim” mastima se nalaze u cis-obliku, ali prženjem prelaze u „loši” – trans oblik odakle je i nastao naziv trans masne kiseline. Dakle, promjena položaja vodikovih atoma uništava kvalitetu namirnice. No kako ne biste mislili kako je trans masti vrlo lako izbaciti iz prehrane izbjegavanjem pržene hrane, itekako ste se prevarili, budući da cijeli niz prehrambenih proizvoda među svojim sastojcima kriju trans masti. Prehrambena industrija postupkom hidrogenacije biljna ulja koja su prirodno tekuća pretvara u čvrstu mast, a taj proces zapravo stvara štetne trans masti.

778_3709477

Takvi sastojci se kriju i u hrani koju djeca rado jedu poput slanih štapića, keksa i čipsa. Dakle, idući put kada posegnete za nekim proizvodom takve vrste, obavezno pročitajte sitna slova sastava proizvoda, jer je vrlo vjerojatno da se tu nalazi hidrogenizirana biljna mast. Takve namirnice nastojte što više izbjegavati, te se umjesto čipsom nagradite šakom slasnih orašastih proizvoda.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail