Ta čudesna biljka – Moringa oleifera

Moringa oleifera ili konjska rotkvica kako ju još nazivamo, biljka je za koju vjerojatno mnogi od vas do sada nisu nikada čuli. No, to je definitivno biljka koja zbog svojih čudesnih svojstava zaslužuje da ju nazivamo superhranom. Zapravo, istočna medicina ju je prepoznala i već je stotinama godina koristi za rješavanje raznih medicinskih tegoba, poput dijabetesa, srčanih i respiratornih tegoba, artritisa, probavnih smetnji te problema s kožom. No, to niti ne čudi s obzirom da joj je zemlja porijeka Indija, Pakistan i Nepal.

Osim toga ova biljka je iznimno nutritivna, prepuna je antioksidanasa, kao i drugih vitamina i minerala. Štoviše sadrži čak dvostruke količine pojedinih nutrijenata nego neke namirnice koje su za naš pojam sinonim bogatstva tog određenog nutrijenta. Dobar primjer za to su banane, namirnica koju smatramo bogatu kalijem, no Moringa oleifera sadrži čak dvostruko više kalija od banana. Također, Moringa oleifera je odličan izvor vitamina A, C i E, koji su inače vrlo snažni antioksidansi, a od minerala bogata je kalcijem, kalijem, te proteinima.

Moringa oleifera vrijedan je izvor antioksidanasa

Antioksidansi su molekule koje uspješno neutraliziraju druge, ali reaktivne molekule – slobodne radikale. Tom reakcijom sprječavaju uništavanje naših zdravih stanica. Osim dosada već spomenutih antioksidanasa kod Moringe oleifere također ima i drugih značajnih tvari s antioksidativnim svojstvima poput flavonoida, polifenola i askorbinske kiseline koji se nalaze u lišću, cvijetu i sjemenkama biljke. Međutim, znanstveno je dokazano da se ipak najveća koncentracija antioksidanasa nalazi u lišću.

Odličan je saveznik u borbi s dijabetesom

Dokazano je kako prah ove biljke pomaže u reduciranju nivoa lipida i glukoze, što znači da pomaže pri snižavanju kolesterola i šećera u krvi kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Ima antimikrobni i antibakterijski učinak

Također posjeduje izvrsna antifunginalna i antibakterijska svojstva. Efektivno djeluje protiv gljivica koja uzrokuju infekcije na koži (Candida), a također je djelotvorna u eliminaciji bakterija iz urinarnog ali i probavnog trakta.

Primjena

Pitate se kako koristiti ovu nadasve čudesnu biljku?! S obzirom da ona dolazi u obliku zelenog praha, a mi ovo proljeće obožavamo zdrave napitke – smoothije, jednostavno je dodajte upravo u smoothie, te napravite taj ukusan napitak još zdravijim.

No, ipak pazite na količinu s obzirom da Moringa oleifera u većim količinama ima laksativni učinak. Stoga, 1/2 – 2 čajne žličice dnevno biti će sasvim dovoljne da izbjegnete ovu nimalo ugodnu nuspojavu.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail