„U po’ marča sipa i komarča“ 2. dio

Pečena komarča

Komarča (Sparus aurata), riba čija je sezona lova baš sada polovicom ožujka dosegla svoj vrhunac, vrlo se često može naći na tanjuru dalmatinske kuhinje. Ovisno o mjestu, komarča ima oko trideset različitih naziva, no drugi najpoznatiji jest orada.

Stanište joj je cijeli Jadran, a hrana su joj školjke, rakovi, glavonošci i pužići. Komarča je stekla titulu „kraljice mora“, a njeno je meso najukusnije od sve bijele ribe. Meso joj je vrlo ukusno i zdravo, bogato proteinima koji su lako probavljivi, jer ne opterećuju probavu. Također, komarča, a i riba općenito, bogata je omega-3 masnim kiselinama, a znamo da su zdrave masnoće temelj svake pravilne i dobro uravnotežene prehrane.

L. Rađa

„U po’ marča sipa i komarča“ 2. dio

By 16. ožujka 2015

Svježu komarču očistite i marinirajte pola sata u marinadi od maslinovog ulja, papra i mješavine začina. Nakon nekog vremena, komarču napunite i premažite cijelu marinadom od maslinovog ulja, mješavine začina, papra, celera, češnjaka, peršina i soli. Pecite na 200 ºC u prethodno zagrijanoj pećnici pokriveno aluminijskom folijom. Nakon 15 minuta skinite foliju, a ribu zalijte sokom od pečenja i nastavite peći još 25 minuta. Kada je gotovo, prelijte sokom od limuna. Kada komarča poprimi lijepu zlatno-smeđu boju, izvadite je iz pećnice i poslužite uz krumpir salatu.

  • Vrijeme kuhanja : 60 minutes

Naputak

Ribu obavezno podlijevajte sokom od pečenja kako bi bila što ukusnija.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail