„U po’ marča sipa i komarča“ 1. dio

Nadjevena sipa

Ova ukusna morska delicija upravo je sada dosegla vrhunac lova. U našem narodu poznata je i ona stara izreka: “U po’ marča sipa i komarča”. Meni osobno, crni rižoto i i nadjevene sipe predstavljaju jedno od najomiljenijih jela.
Što se tiče mesa sipe, iznimno je zdravo, osim u jednom segmentu – bogato je proteinima, osobito esencijalnim aminokiselinama koje naše tijelo ne može samostalno sintetizirati, a organizmu su itekako potrebni. Budući da je sipa visokoproteinska namirnica siromašna ugljikohidratima i masnoćama pogotovo zasićenim, izvrsna je kao izbor namirnice u visokoproteinskim dijetama.
Od vitamina tu se nalaze značajne količine vitamina B skupine, poput kobalamina i riboflavina, zatim vitamina A , koji je osim za vid vrlo bitan i za ljepotu naše kože. Sipa također obiluje mineralima, osobito selenom koji je prirodni antioksidans. Njegova uloga u našem organizmu obuhvaća čuvanje elastičnosti tkiva na način da odgađa oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina. Također, po udjelu minerala svakako je potrebno spomenuti i željezo, koje je bitno kod liječenja anemije. Kao što ste vidjeli, sipa je jako zdrava. Jedini nedostatak je to što sadrži značajne količine kolesterola, no to možete na neki način nadoknaditi načinom pripreme. Dakle, iz mora načina pripreme sipe, izbjegavajte onaj najgori – prženje.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail