Za zdravlje pijte alkalnu vodu!

I čovjek ima svoj pH

Bez vode, jasno, nema života, ona je svugdje oko nas i čini otprilike 70% čovjekovog tjelesnog sastava. No, jeste li možda ikada čuli za alkalnu (lužnatu) vodu? Naime, riječ je o vodi čija je pH vrijednost iznad 7, sve ispod toga znači kiselost, dok 7 znači neutralno. Inače, pH vrijednost kreće se između 0 – 14. Isto tako i ljudsko tijelo ima pH vrijednost, a smatra se da je ljudski organizam u ravnoteži ako se pH vrijednost kreće između 6 – 7,5. Tu je ravnotežu iznimno važno održavati jer je i znanstveno dokazano kako kiselo okruženje pogoduje nastanku raznih bolesti poput dijabetesa tipa II, raznih vrsta raka, osteoporoze, srčanog udara i pretilosti.
„DA” alkalnim namirnicama

Baš zato se moramo okrenuti alkalnim namirnicama, a one kisele izbjegavati. Neke od alkalnih namirnica su grejp, avokado, limun, heljda, kvinoja, celer, maslinovo ulje, ananas, šparoge, dok u kisele namirnice spadaju primjerice mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi, meso, voćni jogurti, šećeri, čokolada, bijeli kruh, brašno itd. Za zdravlje organizma potrebno je birati alkalne namirnice i piti alkalnu vodu koju vrlo jednostavno možete i sami pripremiti te priuštiti svom organizmu jedno pravo „tuširanje” iznutra.

Kako prepoznati kiselost organizma?

Osjećate li bolove i grčeve u mišićima nakon kratke šetnje, kroničan umor, kratak dah i loše raspoloženje – to su znakovi kiselosti organizma i u ovim slučajevima se posebno savjetuje posegnuti za alkalnom vodom.

Priprema alkalne vode

Za ovaj vrlo jednostavan pripravak bit će vam potrebno:
voda
limun (po mogućnosti organski, tj. neprskani)
roza himalajska sol (možete je nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane)

alkalna_voda

Priprema:

1. Običnu vodu (2 litre) iz slavine ulijte u stakleni vrč.
2. Limun dobro operite jer ne uklanjamo koru, izrežite na osmine (nemojte ga stiskati) i dodajte u vodu s čajnom žličicom roze himalajske soli.
3. Sve dobro pomiješajte, poklopite i pustite da odstoji preko noći (otprilike nekih 12 sati) pri sobnoj temperaturi.
4. Konzumirajte ujutro na prazan želudac 3 čaše prije doručka i taj postupak ponavljajte svaki dan.

Treba napomenuti da je limun alkalna (bazična) namirnica, a ne kisela, suprotno uvriježenom mišljenju zbog kiselog okusa. Naime, neke namirnice nakon konzumacije u tijelu ne izazivaju kiselu, već upravo suprotno – bazičnu reakciju. Tako limun pretvara običnu vodu u alkalnu zahvaljujući svom bogatom mineralnom sastavu.
Pijenje alkalne vode, čija pH vrijednost iznosi 8 do 9, osobito pomaže osobama koje pate od refluksa želuca jer se konzumiranjem alkalne vode pH vrijednost u želucu povećava istodobno onemogućavajući enzimu pepsinu da se aktivira (a aktivira se kada se pH u želucu spusti ispod 5), te je time nagrizajuće djelovanje pepsina u jednjaku koji nema zaštitni sloj poput želuca onemogućeno.
Dakle, jasno je kako neznatnim promjenama u prehrani zaista možemo postići blagotvoran učinak na zdravlje, a ova promjena niti je zahtjevna niti financijski izdašna, a čak dobivate i na okusu, osim što time prevenirate možebitni nastanak brojnih malignih oboljenja.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail