Zapečena soja ili musaka

Soja potječe iz istočne Azije, točnije Kine, gdje se smatra najstarijom poljoprivrednom kulturom. Uz rižu, pšenicu, ječam i proso soja je zaslužna za opstanak i razvoj kineske civilizacije. Prema legendi sojino zrno se prvi put koristilo u prehrani kad su razbojnici bježeći i skrivajući se nakon pljačke ostali bez hrane te bili prisiljeni jesti plodove grmolike biljke koja im je spasila život.
Soja je jednogodišnja biljka slična grahu. Stabljika joj je grmolika visine je 40-50 cm. List joj je prekriven sitnim dlačicama da je zaštiti od suše, a čvrst i jak korijen prodire duboko u zemlju.
Zrno joj je izuzetan izvor bjelančevina, sadrži velike količine ulja te je odličan izvor vitamina B-kompleksa, željeza, cinka, fosfora te magnezija.

Zapečena soja ili musaka

By 3. listopada 2014

Luk se pro pirja na maslinovom ulju i pusti da dobije svoju lijepu boju te mu dodamo sve ostale sastojke. Pustimo ostale sastojke da se ispeku na vatri te sve premjestimo u vatrostalnu posudu i prelijemo umakom od rajčice te pospemo sitno naribanim lećevačkim sirom. Stavimo u zagrijanu pećnicu da se peče 30 -45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

  • Vrijeme pripremanja : 15 minutes
  • Vrijeme kuhanja : 30-45 minutes

Sastojci

Naputak

Ovaj sir daje jelu poseban štih te je jelo odlična delikatesa za one koji ne jedu meso.
Preporučujem vam i čašu crnog vina vinarije Grgurević, Plavac mali, lagan i idealan za ovo jelo. Čaša crnog vina čuva naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, štiti srce, jača imunitet te potiče mršavljenje.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail