Paprike punjene sojom i rižom

Soja potječe iz istočne Azije, točnije Kine, gdje se smatra najstarijom poljoprivrednom kulturom. Uz rižu, pšenicu, ječam i proso soja je zaslužna za opstanak i razvoj kineske civilizacije. Prema legendi sojino zrno se prvi put koristilo u prehrani kad su razbojnici bježeći i skrivajući se nakon pljačke ostali bez hrane te bili prisiljeni jesti plodove grmolike biljke koja im je spasila život.
Soja je jednogodišnja biljka slična grahu. Stabljika joj je grmolika visine je 40-50 cm. List joj je prekriven sitnim dlačicama da je zaštiti od suše, a čvrst i jak korijen prodire duboko u zemlju.
Zrno joj je izuzetan izvor bjelančevina, sadrži velike količine ulja te je odličan izvor vitamina B-kompleksa, željeza, cinka, fosfora te magnezija.

Paprike punjene sojom i rižom

By 3. listopada 2014

Operite rižu te je zajedno s mrkvom, lukom, češnjakom i peršinom pro pirjajte 5 minuta. Tada dodajete jaje, sol i umak od rajčice. Sve dobro izmiješajte te s tim nadjevom punite paprike koje ste prethodno očistili. Sve ih lijepo posložite u veliku posudu i pokrijte kriškama rajčice. Stavite vodu te ih kuhate u pećnici pokrivene oko 60 minuta.

  • Vrijeme pripremanja : 15 min minutes
  • Vrijeme kuhanja : 60 minutes

Sastojci

Naputak

Ako želite veću količinu umaka dodajte još umaka od rajčice i prokuhajte. Jako fino i zdravije je da umjesto pirea od krumpira napravite pire od batata, jako ukusno i zdravo.
Preporučujem vam i čašu crnog vina vinarije Grgurević, Plavac mali, lagan i idealan za ovo jelo. Čaša crnog vina čuva naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, štiti srce, jača imunitet te potiče mršavljenje.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail