Zašto biti vegetarijanac ne znači nužno i biti mršav?

shutterstock_148438343Biti vegetarijanac zaista nije jednostavno, no ono što me potaklo da napišem ovaj članak jest najveća zabluda o vegetarijancima i tome da oni imaju vitku liniju. Naime, nebrojeno puta sam se susrela s mnogim ljudima koji upravo tako misle o njima, no istina je ipak nešto drugačija. Zapravo, nije nimalo neuobičajena pojava da vegetarijanci imaju problema s masnim naslagama. Što mislite, Zbog čega? Vegetarijanstvo je postalo iznimno popularno zadnjih nekoliko godina i u skladu s tim trendom priklanja mu se sve veći broj ljudi. Kao i svi oni koji se žele zdravo i razumno hraniti, vegetarijanci također moraju jesti raznovrsne i uravnotežene obroke koji uključuju povrće, voće, sjemenke, orašaste plodove, mahunarke te različita jela pripremljena od žitarica.

model i čips

Naravno, tipični vegetarijanski obroci su siromašni zasićenim masnoćama i kolesterolom, ali to je i razumljivo s obzirom da im nije dozvoljeno jesti meso. Kolesterol u manjim količinama u prehrani vegetarijanaca potječe od namirnica životinjskog podrijetla, poput jaja, mlijeka i maslaca. No, i to je nadasve varijabilno, jer ovisi o tome kojem smjeru vegetarijanstva ste pojedinac priklonio, odnosno da li je vegan, lakto-vegetarijanac ili pak ovolakto-vegetarijanac. Lakto-vegetarijanci iz svoje prehrane isključuju meso i jaja, dok mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju. Ovolakto-vegetarijanci su iz svog jelovnika izbacili meso, ali osim mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja ipak konzumiraju.

pomfrit_prženje

Vegani su pak iz svoje prehrane i života isključili sve proizvode životinjskog podrijetla, te je to ujedno i krajnji oblik vegetarijanstva. No, bez obzira na sve ovo, ukupni udio masti u obroku jednog vegetarijanca nipošto nije nizak. Vegetarijanska prehrana može obilovati šećerima i masnoćama, budući da se kalorije u vegetarijanskoj prehrani vrlo brzo skupe iz slatkiša i raznih namaza. Zato, ukoliko se ne pazi i pomno ne planira, višak kilograma umjesto da se otopi, vrlo brzo se skuplja. Prema tome, vegetarijanstvo samo po sebi zaista zahtjeva pomno planiranje i analitički pristup prehrani, jer to nipošto nije hir, već stil života, a ako vam je jedini motiv skinuti kilograme, mislim da biste trebali ipak razmisliti još jednom i svakako razmotriti još neke opcije kada je mršavljenje u pitanju.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail