Zašto obožavamo šparoge?

Šparoga, samonikla biljčica čija je sezona sada u punom zamahu, toliko je nutritivno vrijedna da se o njoj može pisati samo u superlativima. Što se gastronomskog dijela tiče, prava je poslastica, osobito ako se pripremaju na kajganu s jajima i mladom kapulicom, što bi bilo moje jedno od najomiljenijih jela.

Što povijest govori o ovoj korijenskoj deliciji?

Naime, Kinezi su još 3000 godina p. n. e., a kasnije i Rimljani, poznavali ljekovitost i hranjivost šparoge. Ona je do dana danas, svjedoci smo i sami, ostala vrlo cijenjena i kao delicija, ali i zbog svojih neprijepornih ljekovitih svojstava. U Kini je primjerice kupka od šparoga bila znak najveće pažnje domaćina prema gostu. Ljekovitost ove kupke bila je poznata i Egipćanima koji su šparogu poznavali i cijenili kao svetu biljku te su je uz celer ostavljali u grobnicama kao darove za mrtve.

sparoge_na_tavi

Kemijski sastav i nutritivna svojstva

Kao namirnica šparoge su izrazito niskokalorična, a istodobno vrlo nutritivna. Na 100 g ima svega 79 kJ ili 19 kcal. Malu energetsku vrijednost ima zbog toga što je siromašna proteinima (1.7 %), mastima (0.1%), a ugljikohidrata ima najviše, iako je i dalje to zapravo malo (2.6 %). Izrazito je bogata mikronutrijentima od čega osobito mineralima poput kalija, zatim fosfora, sumpora, kalcija, magnezija, željeza, bakra, cinka, fluora, joda itd. Od vitamina najviše ima upravo vitamina C, beta-karotena (koji se konzumiranjem u tijelu pretvara u vitamin A), uz to je i odličan izvor vitamina B skupine koje često nazivamo i vitaminima ljepote zbog toga što koži daruju mekoću, pospješuju rast kose i pomažu u učvršćivanju noktiju.

Ljekovitost

Šparoga je biljka koja je nadaleko poznata po svojim iscjeliteljskim svojstvima, osobito kada su u pitanju bubrezi i mjehur. Ima svojstvo diuretika, te potiče rad bubrega. Urin nakon konzumacije šparoga ima karakterističan miris i specifičnu zelenkastu boju. Inače, šparoga je i poznati čistač krvi te se često koristi kao pomoć prilikom oslobađanja tijela od toksina u procesu detoksikacije.

juha_od_sparoga

Gastronomija

Iako su mi osobno, kao što sam već rekla, šparoge najdraže pripremljene na kajganu, od nje se sprema niz raznovrsnih jela poput krem juha (također vrlo ukusnih), salata, umaka itd.

Čaj za detoksikaciju

Sastojci:
– šparoge: 15 g
– voda: pola litre

Priprema:
Šparoge isjeckajte na što sitnije komadićke te prelijte s vrućom vodom, poklopite i pustite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite i pijte po 1 dl u gutljajima pet puta tijekom dana. Ovim napitkom pročišćava se krv, bubrezi, mjehur, crijeva i probavni organi. Djelotvorno je i u slučaju osipa na koži.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail