Zdravlje u šalici crnog čaja

šalica_crnog_čajaIako i sama obožavam piti čajeve i često ih konzumiram, moram priznati da sam crni čaj tek probala kada me zahvatila crijevna viroza. Dotada sam uglavnom pila zeleni, kada bih pretjerala s kavom jer je to po mnogima zdraviji izbor, ali i žuti u nadi da ću napokon još koju kilicu smršaviti i riješiti se celulita.

Istina je kako i crni i zeleni čaj potječu od iste biljke, a to je Camellia sinensis. Razlika je u tome što crni čaj prolazi fermentaciju, dok sa zelenim to nije slučaj. Umjesto toga, listići i pupoljci zelenog čaja pare se nakon što se osuše. Zbog samog procesa proizvodnje, naravno, zeleni čaj ima nešto blaži okus, u odnosu na crni koji je poprilično gorak.
Jeste li čuli za onu narodnu misao koju je znanost više puta i potvrdila, kako hrana koja je gorčeg okusa u principu je zdravija za nas. Vidite, itekako u tome ima istine. Crni čaj, osim što je pravi spas ukoliko ste se zarazili crijevnom virozom, dokazano djeluje i protiv niza drugih bolesti kao što je slučaj sa sprječavanjem rasta stanica raka debelog crijeva, želuca i dojke. Odličan je za reguliranje lošeg kolesterola i samim time smanjuje rizik od začepljenja arterija. Također, pomaže kod sprječavanja srčanog udara, ali i drugih bolesti srca.
Nadalje, crni čaj ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava. Obiluje antioksidansima i flavonoidima koji osim povoljnih učinaka po naše zdravlje itekako djeluju i kad je ljepota u pitanju. Naime, šalica crnog čaja dnevno znatno će usporiti starenje kože, ali će doprinijeti i vašem psihičkom zdravlju, jer je vrlo dobar u uklanjanju stresa.

Stoga, za preventivu i očuvanje svoga zdravlja te otklanjanje stresa, ne zaboravite uživati u ovom ljekovitom napitku.

 

     L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Odgovori