Lignje s kaparima

Vrijednost ove poznate dalmatinske delicije, kapara, poznata je još od antičkih vremena. Služila je kao začin mnogim mediteranskim jelima, kao lijek, ali i kao afrodizijak. Vrlo lako ih se može pronaći na otocima i to u zaklonjenim, ali vrućim mjestima. Omiljeno su jelo i domaćim životinjama, poput koze i ovce, a takve su životinje vrlo spretne tako da se snađu za jelo i na najnedostupnijim mjestima. Pa, zašto su kapare toliko posebne? Odlične su jer svakom jelu daju onaj poseban i pikantan okus, bilo da se radi o salati, umaku ili pak pašteti.

Jelima osobito daju okus sitnije kapare, ali je njima i cijena nešto skuplja zbog toga što ih je potrebno brati ručno, a rastu na poprilično nedostupnom terenu. Kapare su siromašne kalorijama, ali zato, „pucaju od zdravlja”. Od vitamina je najviše zastupljen vitamin C, vitamin K, niacin i riboflavin, a od minerala posjeduje kalcij, željezo, cink i magnezij. Također sadrže i značajne količine biljnih vlakana i fitosterola.

Kapare su se u medicinske svrhe upotrebljavale još od pamtivijeka i to za ublažavanje reume. Iznimno su bogate fitonutrijentima, osobito jakim antioksidansima, kvercetinom i rutinom. Podsjetimo, antioksidansi su tvari koje brane naše tijelo od štetnog djelovanja reaktivnih molekula, slobodnih radikala. Antioksidans, rutin, sprječava nakupljanje masnoće u žilama. Istraživanja su otkrila kako konzumiranje kapara snižava loši kolesterol.

Lignje s kaparima

By 9. ožujka 2015

Svježe kupljene lignje očistite i operite, zatim ih narežite na kolutiće. Potom operite kapare, a listiće peršina nasjeckajte na krupnije komade. Stavite ih u blender, dodajte dvije žlice maslinovog ulja i pola režnja češnjaka, te izmiksajte da dobijete pesto. Potom u tanjur stavite krušne mrvice i dodajte pesto od peršina i kapara. U mrvice s pestom uvaljajte lignje, te ih posložite u vatrostalnu posudu. Zalijte s malo maslinovog ulja i pospite s češnjakom narezanim na listiće. Zapecite u vrućoj pećnici na 200ºC oko pola sata dok kolutići lignji ne postanu hrskavi.

  • Vrijeme pripremanja : 40 minutes

Sastojci

Naputak

Kada radite pesto koristite manje kapare, pesto će vam biti mnogo ukusniji.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail