Pirjana blitva

Budući da je ova zima na trenutke bila iznimno oštra, uglavnom se svojim hladnim prstima dočepala ovog, iznimno zdravog, zelenog lisnatog povrće. Ono što je buri promaklo, nekako je uspjelo doći do naših tržnica, ali joj se zbog toga cijena vinula u nebo.

No, zato je blitva koja nam se uspjela naći na tanjuru slatka kao šećer. Ona je jedna od najhranjivijih namirnica biljnog podrijetla jer našem tijelu osigurava iznimne količine vitamina i minerala. Također, sadrži karotenoide, poput luteina, betakarotena i zeaksantina, koji joj ujedinjeni s ostalim bioflavonoidima u blitvi daju zavidnu antioksidativnu moć. Blitva je jedna od rijetkih namirnica koja je nutritivno toliko bogata, a energijom pak izrazito siromašna. Naime, jedna šalica kuhane blitve sadrži svega 35 kcal.

Stoga, u ovoj namirnici možete neograničeno uživati bez bojazni od nakupljanja suvišnih kilograma. Zanimljivo, ali vrijednost ove biljne namirnice, prepoznata je još u antičkim vremenima, točnije njezina blagotvornost za naše zdravlje, tako da je blitva još onda stekla titulu najpopularnijeg povrća na Mediteranu.

Pirjana blitva

By 10. ožujka 2015

Skuhajte očišćenu i opranu blitvu s krumpirom izrezanim na kriške. Potom na maslinovom ulju užutite crveni luk, dodajte ocijeđenu blitvu i krumpir zajedno s isjeckanim češnjakom, posolite, popaprite i pirjajte još pola sata. Uživajte u ovakvom jednostavnom, a istovremeno, iznimno ukusnom jelu.

  • Vrijeme pripremanja : 45 minutes

Sastojci

Naputak

U slast!

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail