Vesele prokulice

Proljeće nam je definitivno pokucalo na vrata i počelo donositi svoje obilje, a među njima i malene, gorke pupoljke, kojih doduše ima tijekom cijele godine, no sada su najslađe, prokulice.

Ovo iznimno povrće, koje se još naziva i kelj pupčar, definitivno je pronašlo svoje mjesto na vrhu ljestvice najzdravije hrane na svijetu jer obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima, a siromašno je kalorijama. Od vitamina po svojoj zastupljenosti prednjači vitamin C, vitamini B skupine, osobito folna kiselina i vitamin A, a od minerala tu svakako treba istaknuti magnezij, kalcij i kalij.
Prokulice imaju izvrsna antioksidativna svojstva, baš kao i ostale vrste kupusnjača. Temeljito provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako prokulice mogu spriječiti neke ozbiljne bolesti, a doprinose i snižavanju lošeg kolesterola. Tu moć imaju zahvaljujući zaštitnim čimbenicima poput indol-3-karbinola i sulforafana.
Jeste li znali da su prokulice idealna hrana uz koju vrlo jednostavno možete provoditi planiranu dijetu? Naime, 100 g prokulica sadrži svega 43 kcal, što je jednako kalorijskom sastavu jedne manje jabuke.

Vesele prokulice

By 12. ožujka 2015

Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju. Vodu u loncu uzavrite te potom ubacite prokulice. Neka se kuhaju otprilike 4 minute da budu al dente. Potom ugrijte pećnicu na 200 ºC. Sir i šunku pripremite narezane na kockice, a peršin nasjeckajte na sitno. Dobro pomiješajte sve sastojke te dodajte sol i papar. Raspodijelite mješavinu u posudu za pečenje te prelijte vrhnjem. Složenac pecite oko 15 minuti na temperaturi od 200 ºC.

  • Vrijeme pripremanja : 30 minutes

Naputak

Pazite da prokulice ne prekuhate jer će dobiti izrazito gorak okus, a nutritivna kvaliteta bit će im znatno lošija.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail