Supernamirnice na dohvat ruke

Namirnice s vrlo visokim udjelom ljekovitih tvari, odnosno fitonutrijenata, stekle su u zadnje vrijeme u medijima naziv – superhrana. Razlog zbog čega su stekle takav zavidan epitet leži u tome što se u njima nalazi višestruka koncentracija antioksidanasa koje štite naše zdravlje neutralizirajući male reaktivne molekule – slobodne radikale. Kako biste svoje zdravlje unaprijedili, nije potrebno takve namirnice jesti u ogromnim količinama, dovoljno ih je ponekad uklopiti u svakodnevnu prehranu. Donosimo vam neke od namirnica koje su svakako zaslužile da se nađu na listi supernamirnica.

BOROVNICE

941_4850743 (1)

Upravo je sada sezona ovih superbobica, čija intenzivna plava boja koja potječe od antocijanina, biljnog pigmenta koji je poznat kao vrlo snažan antioksidans. Dokazano je kako konzumiranjem ovih veličanstvenih bobica smanjujete rizik od srčanih oboljenja i raka. Osim toga, obiluju vitaminima C, E i B6 te brojnim mineralima od kojih je po količini na prvom mjestu željezo. Stoga, dok im sezona traje, nipošto ih nemojte propustiti.

 

 

KAKAO

917_4005439

Ovo vas je sigurno iznenadilo jer ste najvjerojatnije pomislili na mliječnu čokoladu, prepunu masti i šećera te kakao napitke. No, ovdje je zapravo riječ o pravom kakau koji ustvari ima gorak okus. Više od 300 tvari koje povoljno utječu na zdravlje sadrži upravo kakao. Bogat je antioksidansima, polifenolima i katehinima te mineralima, osobito željezom magnezijem i kromom. Kakao je poznat i kao prirodni antidepresiv jer potiče lučenje hormona sreće.

 

 

AVOKADO

702_3443824

Ovo voće je definitivno pravi predstavnik supernamirnice budući da se radi o jedinstvenoj kombinaciji nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i B skupine, te minerala kalija, bakra, magnezija i kalcija. Sadrži i vrlo snažne antioksidanse koji se smatraju pravim čuvarima zdravlja poput betakarotena, zeaksantina i luteina.

 

 

ZELENI ČAJ

770_3794715

Zeleni čaj proizvodi se kao i crni čaj, ali bez fermentacije, pa su zbog toga očuvane sve aktivne tvari od kojih su najpoznatiji katehin i kvercetin. Oni su zapravo vrlo jaki antioksidansi zbog kojih je zeleni čaj i toliko poznat po svojim protuupalnim i antikancerogenim djelovanjima.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail