Rapsodijska salata od tunjevine, batata i rikole

Salata umjesto ručka za one koji nemaju vremena kuhati

Kada čujem osobe mlađe dobi oko sebe kako govore da nemaju vremena kuhati ili da jednostavno ne znaju, da im to ne ide, priznajem da uopće ne razumijem što time žele reći. Postoji toliki broj jela koji se može pripremiti s minimalnim trudom, a da je istodobno i ukusan, a nadasve zdrav. Nekakvo predznanje o pojedinim namirnicama je ipak potrebno, jednako tako je važno barem razumjeti da brojčano danas nema više obrađenih površina na svijetu nego nekada, već je jednostavno „kemija” dala maha, pa je jedva 10 dkg brašna dostatno da se napravi nekoliko štruca (industrijskog) kruha. Tako je, vjerujte, s ogromnom količinom namirnica o kojoj niti ne razmišljamo, a kad se jednom suočite s pojavom apsurdnih bolesti kod ljudi koji to naizgled po godinama i općem zdravstvenom stanju ne bi trebali osjetiti na svojoj koži, neminovno se počinjete pitati – što mi to zapravo jedemo i leži li uzrok upravo u hrani? Naravno da je i stres jedan ogroman faktor, ali on je oduvijek postojao i ne možemo baš sve pripisivati tome. Zato, moj je moto – djeluj ondje gdje možeš, kako možeš i koliko možeš.

salata - ilustracija

Sukladno rečenom, predstavit ću vam jedan svoj recept koji je nastao iz puke potrebe da zadovoljim i pozitivno, rekli bismo modernim rječnikom, proaktivno, uzmem stvar u svoje ruke te pomirim sve rečene prohtjeve – brzo, jednostavno, ukusno i zdravo, redom kojim hoćete.

Sastojci:

 • rikola
 • kukuruz šećerac
 • batat (ako ga nemate ili mu nije sezona- a informacije radi, sezona u Hrvatskoj mu je oko listopada i u pravilu traje jako kratko – možete ga zamijeniti običnim krumpirom)
 • kapari
 • mladi luk (može i crveni luk) – 2 – 3 kom.
 • komadi tune u vlastitom soku (2 konzerve)
 • sol, po želji
 • papar, po želji
 • maslinovo ulje
 • timijan
 • masline, po želji

Priprema:

Premda samo jelo ne iziskuje mnogo truda i vremena, bitan je redoslijed pripremanja i dodavanja samih namirnica kako bi se što bolje proželi okusi s jedne strane, a i da bi salata ljepše izgledala.

Dakle, bit će vam potrebna velika zdjela, uzmite što dublju da lakše možete sve promiješati.

Pripremite zatim krumpir ili batat. Važno je da krumpir kuhate s korom, tako je najukusniji, a i najzdraviji. Osim toga, sol dodajte već pri kuhanju, pa ćete izbjeći naknadno i često nepotrebno dodavanje začina.

Kada ogulite batat, izrežite ga na deblje ploške (1,5 cm), zatim na kocke oko 3 cm veličine, stavite na papir za pečenje u pleh za pečenje te dodajte papra, soli, timijana i maslinovog ulja te pecite na 200°C 20-ak minuta. Za to vrijeme pripremite ostale namirnice. To znači da skuhate kratko smrznuti kukuruz šećerac (količina po želji, a ako pazite na glukozu, radije ga izostavite iz recepta), stavite u zdjelu te dok je još vruć dodajte nešto rikole, mladi luk te tunjevinu. Ako koristite obični, crveni luk, preporučujem da ga malo propirjate na maslinovom ulju s tunjevinom da ne padne teško na želudac. Dodajte kapare i zatim krumpir, tj. batat. Onda ponovno (dok je vruć krumpir/batat) dodajte rikole, kapare, maslinovo ulje, a po želji i masline. Nije potrebno ovo dodatno začinjavati, eventualno malo papra i vaš bogati, vrlo ukusni i zdravi ručak je spreman!

Odlično je još što ovo jelo možete pripremiti i ujutro, no jedino ako ga pripremate s batatom. S krumpirom to nije slučaj, ali možete ostale namirnice pripremiti unaprijed te tako praktički imati gotovo jelo dok se raspremite kada dođete kući poslije posla ili slično.

pečeni batatSvakako, ako niste probali batat, vrijeme je da to učinite. Slatki krumpir, kako je poznat u Americi je o uistinu posebna namirnica od koje se u Japanu čak spravljaju slastice. Mnogi su čuli da je ta namirnica slatka, pa je ne mogu zamisliti kao dio glavnog jela, no tajna je u začinima pomoću kojih ćete „izjednačiti” tu slatkoću. Pomalo apsurdno, ali i izvrsno je i to da je batat izuzetno povoljan za dijabetičare, za razliku od krumpira, a uzgajatelji te namirnice često s njom muku muče jer ne podnosi ikakve pesticide zbog čega je praktički svaki batat iz organskog uzgoja! Postoji nekoliko vrsta batata, sve su slatke i odlične, ali onaj purpurni, zagasito ljubičasti je ipak nešto manje sladak i više drvenast te se upravo zato divno sljubljuje s timijanom koji ima limunasti okus. U svakom slučaju, radi se o zaista rapsodijskoj salati od tunjevine, rikole i batata uz koju vam ništa drugo neće biti ni potrebno.

G. Dujmović

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail