Slatka ovisnost – čokolada

slatka ovisnost - čokolada

Čokolada koju tako obožavamo dobiva se iz ploda stabla kakaovca, a njen latinski naziv u prijevodu doslovno znači ‘hrana bogova’. Iz ubranih mahuna vade se plodovi koji se nakon toga podvrgavaju procesu fermentacije, a nakon toga plodovi se suše i kuhaju na pari, usitnjavaju i melju. Upravo te mljevene sjemenke kakaovca su osnova za toliko popularnu čokoladu.

Zašto čokoladu toliko obožavamo?

Bogata je fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom. Također sadrži teobromin, kofein, ugljikohidrate, masti, dijetalna vlakna, bjelančevine, vitamine B skupine, folnu kiselinu i beta-karoten. Velika strast prema čokoladi krije se u tome što smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, pomaže pri učenju. Za sve to zaslužno je nekoliko ključnih sastojaka čokolade zbog čega je tako obožavamo. Čokolada je vrlo zdrava namirnica (misleći prvenstveno na onu s visokim udjelom kakaa) jer sadrži velike količine antioksidanasa koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja sudjeluje u proizvodnji serotonina, a konzumiranje čokolade potiče lučenje endorfina, hormona sreće.
Još jedan sastojak zaslužan zašto se dobro osjećamo kada konzumiramo čokoladu jest feniletilamin, tvar koja se prirodno nalazi u našem tijelu, a osobito se luči kada smo zaljubljeni.
Teobromin, još jedan ključni sastojak kada je u pitanju čokolada, također ima ljekovita svojstva. Djeluje kao regulator krvnog tlaka, opušta krvne žile srca i pomaže u slučajevima anemije.

Čokolada potiče bolju koncentraciju, jača intelektualne i psihičke sposobnosti. Baš zato nam je jako potrebna kada učimo. No, budući da se bez obzira na sve radi o zaista kaloričnoj namirnici, potrebno je ipak dozirati.

Čokolada i prištići

Iako često možete čuti kako čokolada uzrokuje neugledne i neugodne akne na licu, te su optužbe ipak nepravedne. Upravo na tu temu provedena su brojna istraživanja, a niti jedno nije dokazalo povezanost akni s konzumiranjem čokolade.

Čokolada i debljanje

Što se debljanja tiče, jedini krivac je prekomjerni unos hrane, a premalo tjelesne aktivnosti. Dakle, sve je to čista matematika. A preveliki unos hrane u odnosu na nedovoljnu potrošnju rezultira pohranjivanjem potkožnih masnih naslaga.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail