Zašto je voda toliko važna?

862_3927268Bez vode nema života, to je nešto što znamo od malena. Voda je za naše tijelo i život mnogo više od puke kemijske formule – H2O. Vjerojatno ste bezbroj puta čuli kako je svaki dan organizmu potrebno osam čaša vode. Međutim, količina vode koja je našem organizmu potrebna prvenstveno ovisi o nekoliko čimbenika. Tjelesna težina, aktivnost, prehrana, vlažnost zraka i godišnje doba, samo su neki od značajnih faktora koji utječu na to kolika je naša dnevna potreba za vodom. Vaš stil života i prehrana zaista čine razliku u tome koliko ćete vode dnevno piti, jer ako vam se ishrana temelji na voću i povrću koji imaju visok udio vode, vaša potreba za dodatnim unosom bit će smanjena. Unosite li dovoljno tekućine u organizam, možete raspoznati i prema boji urina. Kada ste dovoljno hidratizirani, urin će biti blijedo-žute boje, gotovo proziran, dok je kod nedostatka tekućine koncentriran, taman i intenzivno žut. Možda vas brine da ćete od previše vode biti naduti, ali voda s tim nema nikakve direktne veze. Zadržavanje vode uzrokuju neki drugi čimbenici poput konzumiranja hrane s visokim udjelom soli, koja tada na sebe veže molekule vode i na taj način onemogućava da se višak tekućine iz tijela eliminira urinom. S druge strane, prekomjerno nalijevanje tekućinom može imati i neke negativne posljedice, jer prekomjernom hidratacijom možete razrijediti elektrolite u krvi do te razine da ometate normalan rad srca. Međutim, voda je esencijalan eliksir ljepote, stoga ako želite imati sjajniju kosu, zdravije tijelo i zadržati mladolik izgled, trebate paziti da vam je tijelo uvijek dovoljno hidratizirano.

voda

Osim za ljepotu, voda je vrlo važna i za fiziološke funkcije organizma. Znamo da više od polovine naše tjelesne mase čini upravo voda, ona otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, regulira tjelesne funkcije i rad pojedinih organa, eliminira toksine i pomaže pri održavanju tjelesne temperature. Svakodnevno procesom disanja i znojenjem gubimo tekućinu koju je potrebno nadoknaditi. Najbolji izvor tekućine je svakako voda, ali i nezaslađeni čajevi i svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća. 513_4728474

Do trenutka kada nam mozak signalizira žeđ, izgubili smo oko 1% tjelesne težine. Povećano izlučivanje tekućine iz organizma pospješuju alkoholna pića i kofeinski napitci. Stoga, odbacite nezdrav stil života i osluškujte svoje tijelo, vodite brigu o zdravlju i hidrataciji organizma.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail