Zašto je krajnje vrijeme da prženoj hrani kažete zbogom?

Vjerujem da svi smo u stanju vrlo lako zaboraviti na zdrave odluke i cilj koji želimo postići kada osjetimo miris hrskavih i prženih krumpirića u zraku.

559_3248393

Vrlo lako, zapravo instantno, smaknemo s uma da prilikom prženja hrane u ulju se stvaraju jako štetne i reaktivne molekule koje zovemo slobodni radikali i ne samo to, zapravo prženjem uništavamo sve vrijedne nutrijente u namirnici poput esencijalnih masnoća. Ovo je vrlo važan podatak jer sve što je esencijalno znači da to hranom moramo unijeti u organizam, budući da takav nutrijent tijelo ne može samo sintetizirati. Zapravo, način na koji obrađujemo namirnicu u kuhinji iznimno je bitan, jer o tome ovisi odnos hranjivih i nehranjivih sastojaka.

645_3328416

Poguban učinak prženja ovisi o ulju koje upotrebljavamo, temperaturi i duljini prženja. Zamislite, ironije li, ali upravo ona ulja koja su dobra i zdrava za naš organizam, dakle nezasićena, zapravo prelaze u štetne transmasne kiseline. Jeste li znali kako je prženje hrane daleko lošiji način obrade od primjerice pirjanja? Pečenje, roštiljanje i kuhanje na pari mnogo su poželjniji oblici pripremanja namirnica. Također, prekuhavanje hrane nije dobro jer uvelike „ubija“ hranjive nutrijente. Stoga, promijenite loše navike i okrenite se zdravim namirnicama i oblicima termičke obrade, biti ćete zdraviji, a i višak kilograma će se brzo istopiti.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail